Rady a tipy při stravování
Konzumace stravy
- Přibližně 20 minut před jídlem nechat nemocného vycucat kostku ledu, aby se zredukovaly případné otoky v hrdle.
- V ústech by měl mít dostatek slin a vlhkosti.
- Minimalizovat množství rušivých elementů (rádio, televize, hovor).
- Důležité je mít načasovaný příjem potravy tak, aby probíhal v době dobré hybnosti.
- Při jídle dopřát nemocnému dostatek času (dvojnásobek, než je obvyklé).
- Naučit nemocného se soustředit během jídla na každý detail spojený se stravou.
- Pokud to jde, nechat nemocného, aby jedl sám.
- Žvýkat vědomě. Kompletně sousto rozžvýkat nejdříve na jedné straně, potom na druhé a pak polknout.
- Během žvýkání a polykání drží nemocný bradu dole. Jemné doteky a masáž přední části hrdla před jídlem nebo během stravování může pomoci ke stimulaci polykací svaloviny.
- Při velkých obtížích vést jeho ruku se lžící.
- Veškeré tekutiny (tedy i polévky) je nutné zahustit do konzistence jogurtu, možno mixovat nebo zahušťovat zahušťovadlem - dnes se již vyrábí zahušťovadla bezbarvá, která neovlivní chuť. Informace získáte od nutričního specialisty, v lékárně nebo u neurologa.
- Suché pečivo namáčet do tekutiny, až má polosuchou konzistenci (na jeden piškot jedna čajová lžička tekutiny).
- Pokud to nebude nemocnému vyhovovat, raději suchou potravu z jídelníčku vyřadit.
- Nabírat jen malé množství jídla (půlku lžíce).
- Nedávat do úst další sousto, dokud není předchozí spolknuté.
- Nezapíjet sousto v ústech - nejprve polknout a teprve potom se napít.
- V průběhu jídla možno nemocnému dopřát lžíci studeného a kyselého sousta (odstraní se z úst zbytky jídla a zajistí se snadnější průběh polykání).
- Strávník sedí u stolu rovně s oporou zad a nohou. Trup má mírně předkloněný a hlavu přitaženou.
I na lůžku musí nemocný udržovat stabilní polohu s oporou zad.
Pokud sedí na posteli, ke které je přistaven stůl na kolečkách, musí být dobře zabržděn a zajištěn. Možností je i podnos s nožičkama do postele nebo křesla.
Počítat s tím, že nemocný jídlo nedojí z různých důvodů (neměl už sílu, trpí poruchami polykání, neměl moc času, trpí nevolností žaludku, nemá dostatečnou motivaci…) - nespokojit se s větou : "já už nemám hlad", ale pokusit se zjistit pravou příčinu nedojedeného jídla.
Po jídle:
- zkontrolovat obsah úst,
- nemocný si vyčistí dutinu ústní, zuby, tvářové kapsy
- vydrhne jazyk kartáčkem, aby nevznikal povlak plný bakterií, který je potom možno i vdechnout.
Hrnečky a skleničky, které nemocný přenáší je dobré zakrýt malým víčkem z plastiku, tím zabráníme rozlévání tekutin cestou.
I doma lze pít z malé PET láhve – je uzavíratelná a nemocný nemá většinou obtíže přenést si nápoj jinam.
Pokud nastane problém s polykáním:
- Pomůže podat doušek studené vody, počítat, zhluboka dýchat.
- Před polknutím možno zmáčknout pod bradou jazyk a cítit potravu na jazyku.
- Má-li nemocný během polykání pocit, že se dusí, poradit mu zavřít ústa a nadechnout se nosem. Toto nadechnutí poskytne dost kyslíku a zabrání panice.
- Při polykání léků vložit tabletu do úst, bradu sklonit dopředu, podívat se na dno sklenice s vodou a polknout.
- Po celou dobu polykání se dívat dolů. Tento způsob je vhodnější, než zaklánět hlavu dozadu, kdy dochází k uzavření trávicího traktu.
- Naučit nemocného metodu dvojitého polknutí - tzn. nabere si sousto do úst, představí si, že má v ústech ping-pongový míček
- a chce ho spolknout. Je nutné vyvinout velké úsilí ke spolknutí sousta.
- Po polknutí ještě několikrát dopolknout.
Čeho se vyvarovat:
- Nadměrného používání projímadel (po čase mizí účinky).
- Jídel, která by dráždila ke kašli a byla suchá (řízek, buchty).
- Jídel, která dráždí hrdlo (ocet, cibule, česnek, čokoláda, káva, pepermint, čaj, citrusové plody, aromatické pochutiny).
- Rýže a pokrmů s rýží a z rýže a drobivých pokrmů (kuskus, keksy).
- Další rizikové potraviny mohou být jídla, která se lámou na menší kousky (semínka, oříšky, pečivo, sušenky).
Jiné problémy:
- Pocity sucha v ústech - můžeme podat nesladký bonbón.
- Nepoužívat k vyplachování úst ústní vodu s obsahem alkoholu (ten ještě více vysušuje).
- Nechutenství – lze zkusit podpořit přiměřenou fyzickou aktivitou.
- Vytékání slin z úst - posilovat retní uzávěr.
- Zácpa - častý příznak PN - začít pozvolna s cereáliemi (pokud nejsou poruchy polykání), pít hodně vody, šťávy z kompotů, jíst kompoty.
- Pozor na nadýmající potraviny jako čerstvé ovoce a zeleninu.
Pomůcky:
- hrnky tvarované na nos a obličej, s náustkem, s brčky
- brčka
- talířky s přísavkou, s vyšším lemem
- příbory zahnuté, tvarované na uchopení, těžké (při třesu)
- tácy, podnosy s nožičkama do postele, servírovací stolky
- prkénka s okrajem
- otvírače lahví
- pamatovat na uspořádání věcí v kuchyni - nejpotřebnější a nejpoužívanější věci do výšky ramen.