Rady a tipy při stravování

Konzumace stravy

  • Přibližně 20 minut před jídlem nechat nemocného vycucat kostku ledu, aby se zredukovaly případné otoky v hrdle.
  • V ústech by měl mít dostatek slin a vlhkosti.
  • Minimalizovat množství rušivých elementů (rádio, televize, hovor).
  • Důležité je mít načasovaný příjem potravy tak, aby probíhal v době dobré hybnosti.
  • Při jídle dopřát nemocnému dostatek času (dvojnásobek, než je obvyklé).
  • Naučit nemocného se soustředit během jídla na každý detail spojený se stravou. 
  • Pokud to jde, nechat nemocného, aby jedl sám.
  • Žvýkat vědomě. Kompletně sousto rozžvýkat nejdříve na jedné straně, potom na druhé a pak polknout. 
  • Během žvýkání a polykání drží nemocný bradu dole. Jemné doteky a masáž přední části hrdla před jídlem nebo během stravování může pomoci ke stimulaci polykací svaloviny. 
  • Při velkých obtížích vést jeho ruku se lžící.
  • Veškeré tekutiny (tedy i polévky) je nutné zahustit do konzistence jogurtu, možno mixovat nebo zahušťovat zahušťovadlem - dnes se již vyrábí zahušťovadla bezbarvá, která neovlivní chuť. Informace získáte od nutričního specialisty, v lékárně nebo u neurologa.
  • Suché pečivo namáčet do tekutiny, až má polosuchou konzistenci (na jeden piškot jedna čajová lžička tekutiny).
  • Pokud to nebude nemocnému vyhovovat, raději suchou potravu z jídelníčku vyřadit.
  • Nabírat jen malé množství jídla (půlku lžíce).
  • Nedávat do úst další sousto, dokud není předchozí spolknuté.
  • Nezapíjet sousto v ústech - nejprve polknout a teprve potom se napít.
  • V průběhu jídla možno nemocnému dopřát lžíci studeného a kyselého sousta (odstraní se z úst zbytky jídla a zajistí se snadnější průběh polykání).
  • Strávník sedí u stolu rovně s oporou zad a nohou. Trup má mírně předkloněný a hlavu přitaženou.

I na lůžku musí nemocný udržovat stabilní polohu s oporou zad.
Pokud sedí na posteli, ke které je přistaven stůl na kolečkách, musí být dobře zabržděn a zajištěn. Možností je i podnos s nožičkama do postele nebo křesla.

Počítat s tím, že nemocný jídlo nedojí z různých důvodů (neměl už sílu, trpí poruchami polykání, neměl moc času, trpí nevolností žaludku, nemá dostatečnou motivaci…) - nespokojit se s větou : "já už nemám hlad", ale pokusit se zjistit pravou příčinu nedojedeného jídla.

Po jídle: 

  • zkontrolovat obsah úst, 
  • nemocný si vyčistí dutinu ústní, zuby, tvářové kapsy 
  • vydrhne jazyk kartáčkem, aby nevznikal povlak plný bakterií, který je potom možno i vdechnout.

Hrnečky a skleničky, které nemocný přenáší je dobré zakrýt malým víčkem z plastiku, tím zabráníme rozlévání tekutin cestou.
I doma lze pít z malé PET láhve – je uzavíratelná a nemocný nemá většinou obtíže přenést si nápoj jinam.

Pokud nastane problém s polykáním:

  • Pomůže podat doušek studené vody, počítat, zhluboka dýchat.
  • Před polknutím možno zmáčknout pod bradou jazyk a cítit potravu na jazyku.
  • Má-li nemocný během polykání pocit, že se dusí, poradit mu zavřít ústa a nadechnout se nosem. Toto nadechnutí poskytne dost kyslíku a zabrání panice.
  • Při polykání léků vložit tabletu do úst, bradu sklonit dopředu, podívat se na dno sklenice s vodou a polknout.
  • Po celou dobu polykání se dívat dolů. Tento způsob je vhodnější, než zaklánět hlavu dozadu, kdy dochází k uzavření trávicího traktu.
  • Naučit nemocného metodu dvojitého polknutí - tzn. nabere si sousto do úst, představí si, že má v ústech ping-pongový míček
  • a chce ho spolknout. Je nutné vyvinout velké úsilí ke spolknutí sousta.
  • Po polknutí ještě několikrát dopolknout. 

Čeho se vyvarovat:

  1. Nadměrného používání projímadel (po čase mizí účinky).
  2. Jídel, která by dráždila ke kašli a byla suchá (řízek, buchty).
  3. Jídel, která dráždí hrdlo (ocet, cibule, česnek, čokoláda, káva, pepermint, čaj, citrusové plody, aromatické pochutiny).
  4. Rýže a pokrmů s rýží a z rýže a drobivých pokrmů (kuskus, keksy).
  5. Další rizikové potraviny mohou být jídla, která se lámou na menší kousky (semínka, oříšky, pečivo, sušenky).

Jiné problémy:

  • Pocity sucha v ústech - můžeme podat nesladký bonbón.
  • Nepoužívat k vyplachování úst ústní vodu s obsahem alkoholu (ten ještě více vysušuje).
  • Nechutenství – lze zkusit podpořit přiměřenou fyzickou aktivitou.
  • Vytékání slin z úst - posilovat retní uzávěr.
  • Zácpa - častý příznak PN - začít pozvolna s cereáliemi (pokud nejsou poruchy polykání), pít hodně vody, šťávy z kompotů, jíst kompoty.
  • Pozor na nadýmající potraviny jako čerstvé ovoce a zeleninu.

Pomůcky:

  • hrnky tvarované na nos a obličej, s náustkem, s brčky
  • brčka
  • talířky s přísavkou, s vyšším lemem
  • příbory zahnuté, tvarované na uchopení, těžké (při třesu)
  • tácy, podnosy s nožičkama do postele, servírovací stolky
  • prkénka s okrajem
  • otvírače lahví
  • pamatovat na uspořádání věcí v kuchyni - nejpotřebnější a nejpoužívanější věci do výšky ramen.

jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu
Všechna práva vyhrazena